Tegnsætning

Indholdsfortegnelse

Tegnsætningen er et af de vigtigste redskaber du har til at hjælpe en læser igennem din tekst. Dermed bliver den også potentielt et af de vigtigste våben du har til at forhindre din læser i at forstå noget som helst!
Tegnsætning strukturer teksten for din læser – og for dig selv. Den deler teksten op i sammenhænge, holder sammen på det der skal holdes sammen, og skiller det der skal skilles. Men det gør den kun hvis den fungerer korrekt. Ukorrekt tegnsætning, derimod, kan gøre din tekst uforståelig fordi den adskiller det der skal høre sammen, og holder det sammen der skal adskilles.

Komma

Den store krig om det danske komma er i princippet slut: nu sætter vi grammatisk komma på dansk – i modsætning, fx, til det engelske pausekomma. I det virkelige liv er kommakrigen imidlertid langtfra slut, da det grammatiske komma nu findes i to udgaver, hhv. med og uden startkomma. Nedenfor er der brugt traditionelt grammatisk komma (med startkomma) i eksempel 1, og det nye grammatiske komma uden startkomma i eksempel 2. Hvilket eksempel synes du er lettest at læse?

Ex 1
(m/startkomma)
Der er ingen tvivl om, at det danske komma giver problemer for rigtig mange, som ikke er sikre i grammatikken. Man kan nemlig ikke sætte komma korrekt, hvis man ikke er i stand til at identificere hoved- og ledsætninger, hvilket forbløffende få er, når man tager i betragtning, hvor meget grammatikken er kommet til at fylde i 1g. Hvis der er mere end en neksusforbindelse (subjekt + verbum), skal der sættes komma, har mange lært, men det er ikke nok at kunne tælle krydser og boller. Man skal også kunne se, hvilke ord, der hører til hvilken sætning, for at kunne afgøre, hvor kommaet skal stå.
Ex 2
(u/startkomma)
Der er ingen tvivl om at det danske komma giver problemer for rigtig mange som ikke er sikre i grammatikken. Man kan nemlig ikke sætte komma korrekt hvis man ikke er i stand til at identificere hoved- og ledsætninger, hvilket forbløffende få er når man tager i betragtning hvor meget grammatikken er kommet til at fylde i 1g. Hvis der er mere end en neksusforbindelse (subjekt + verbum), skal der sættes komma, har mange lært, men det er ikke nok at kunne tælle krydser og boller. Man skal også kunne se hvilke ord der hører til hvilken sætning, for at kunne afgøre hvor kommaet skal stå.

Vort problematiske forhold til komma bliver ikke lettere af at vi i årevis har haft det sådan at Dansk Sprognævn — som de officielle eksperter på området — har anbefalet en moderniseret form for tegnsætning, mens det offentlige, herunder Undervisningsministeriet, har holdt fast i det traditionelle grammatiske komma.
Så hvad skal du vælge?
Regnestykket kan gøres op på denne måde:

  1. Du skal lære de samme grammatiske regler, uanset om du vil sætte det traditionelle grammatiske komme eller det moderniserede grammatiske komma
  2. Det traditionelle komma fritager dig for en del stillingtagen: når først kommaets position er fundet, sætter du det. Ved det moderniserede komma skal du nogle gange afveje om det er bedst for forståeligheden at sætte kommaet.
  3. Det moderniserede ligner det engelske pause komma (men er ikke identitisk med det!), så de overvejelser du skal gøre for at sætte det korrekt, kan du til en vis gradbruge i engelsk, også

Så kig på begge kommasætningerne, prøv dem og beslut dig for den ene eller den anden. Hvis du begynder at blande dem, bliver det noget rod — og et problem i dine skriftlige afleveringer.

Du kan læse om komma her:

Prøv at arbejde Sprognævnets kommaøvelser igennem — og få det lært en gang for alle:

Hvad er en sætning? Få forklaringer på hovedsætning, ledsætning, helsætning og andet godt:

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License